För cirka 1,5 år sedan så skaffade jag mig en iPad som jag avänder som min Musik-iPad. Jag använder den flitigt varje dag, specielt nu när jag läser folkflöjt-året på Härnösands Folkhögskola/Fol Flute Academy. Här kommer en lista på de appar jag använder både på plattan och på mobilen.
Jag vill också påminna om att det här är på min hobbynivå - jag startar en tråd i Facebookgruppen Blockflöjt i Sverige där vi kan tipsa varandra om fler appar. Jag anar att det här bara är en liten slize av vad som finns.
I min mobil använder jag följande appar (några kan jag ha betalat för):
Cleartune: För att kolla om min ton ligger i rätt pitch, bra övning att köra med olika flöjter för att se hur olika man kan behöva blåsa för att tonen ska låta snyggt. Jag använder den också för att stämma gitarren...
Metronome: För övning när man behöver hitta rätt tempo - och hålla tempo. Kanske förför allt för att inte gasa på i långsamt övningstempo.
Blue Note: Den här är så kul för mig som inte kan namnen på alla noter. Jag har alltså lärt mig notens utseende och sedan kopplat den till en grepp på flöjten eller en tangent på orgeln. Jag vet inte vad den heter! Såklart krånglar det till det ibland så här över jag på noternas namn i både G-, F-klav och om man vill C-klav.
Extras: I min grupp som jag döpt till Que Music som ni ser på bilden har jag bland annat 4 appar som heter Telemann Duet - här finns ljud och noter på massor av Telemann duetter.
Jag har också en del appar som jag testat men inte använder.
I min "musikplatta" har jag desto fler appar och Plattan är alltid med på notstället.
Bilder: (Standard app) Jag har foton och skärmdumpar på noter. Jag har dem sorterade i olika album beroende kurstillfällen, konsertprogram eller vad jag övar på just nu. Här tror jag dock att proffesionella har en speciell app för noter som kan bläddra smidigt, tex med en knapp på marken som man bara stampar på..? Jag har även filmer på låtar där jag vill se hur fingrarna gör.
Score Creator: Här kan man lägga upp egna notblad, det är lite krångligt innan man kommer in i hur appen funkar men sedan är det superkul! Jag har bland annat "smyckat ut" en brudmarsch med hjälp av appen. När minnet är bra men kort är det skönt att ha sin idé på notblad.
Amazing Slow Downer: Den här appen har precis förändrat mitt liv till det bättre. Du kan med hjälp av appen lägga in dina ljudfiler och sedan ändra tempo på inspelningen. Det underlättar enromt när man ska lära in en låt på gehör. Du kan även öva på speciella sektioner i låten och i snabbare tempo än inspelningen - utan att låten blir ur pitch. Den kostar lite men för mig var det värt varenda krona! Du kan lägga in ljud eller ljud från filmer från både filer eller från bilder. Du kan även lägga in låtar från Spotify om du har Spotify Premium.
Röstmemon: (Standard app) I röstmemon spelar jag in ljud från både lektioner och kurser. Sen petar jag in dem i Amazing Slow Downer och övar som en galning!
Filer: (Standard app) Här förvarar jag ljudfiler i olika mappar fördelade på kurser/tillfällen etc.
Ultimate Guitar: Här letar jag texter och ackord när jag spelar gitarr...
Safari: (Standard app) Helt vanliga webbläsaren använder jag också för att googla låtar, info och annat såklart. En favorit är folkwiki.se
...Dessutom på min MacBook:
På min dator som är synkad med mobilen men inte med plattan använder jag också iTunes för att göra spellistor för att lyssna in mig på låtarna jag spelar just nu. Och barnen älskar GarageBand som finns i appels produkter, de gör egna låtar med förinspelade ljud. I GarageBand har jag lekt och spelat in lite stämmor och gjort arr med mig själv.
_________________________________________
Mer app-snack i Facebookgruppen!
Länk här!
Text: Alexandra Larsson
Andra inlägg
- Skriv ner dina blockflöjtsmål.
- Sorteringen i not-hyllan
- Den perfekta examenspresenten.
- Blockflöjtsfrossan 2023
- Blockflöjt Sverige flyttar hit - VÄLKOMNA!
- Blandade fakta om svenska flöjter - Spelpipor
- Blandade fakta om blockflöjten mm
- Blockflöjten tog hobbysar till Norge
- Glimåkra blockflöjtsdagar 2023
- När världsmusiker kom till Djura