Sorteringen i not-hyllan

Terminstart, jag älskar terminstart! 
Jag har skrivit om det förut och jag älskar det fortfarande, spänningen med hur terminen ska se ut, vilka låtar som vi ska arbeta med på både solo-lektioner och i ensemblarna. Vilka utmaningar man kommer fastna på och vad som kommer funka smidigt med förra årets arbete i bagaget.

Jag hoppas verkligen att du känner att terminstarten är en peppig period oavsett om du är elev eller pedagog. Vad hittar du på för kul den här terminen?

Nu är vi igång! 

I helgen tog jag min låt-lista som vi fått fint utskrivet av vår ensembleledare Monika. Jag spred ut mig på golvet för att plocka iordning noterna på listan. Här kände jag att ni kan få följa med, jag upplever ändå att det vassaste i min blockflöjtskarriär är just det, ordning och reda på noterna. 

 

 

Jag har en pärm som råkar heta "Konsertpärm" det är den jag har under terminen med alla mina aktuellaste noter. På slutet av terminen så sitter konsert-programmens noter i turordning i pärmen. Låtar som inte blev konsertklara eller inte med i program åker ur till en annan pärm. Jag spar också alla konsertprogram - och har alltid gjort =)

Nu behöver jag alltså sortera om och fylla på pärmen inför den nya terminen.

De nya låtarna jag fått för den här terminen sätter jag in i plastfickor, noterna är oftast 1-2 eller 3 sidor, två sidor: då sätter jag dem som uppslag i plastfickorna, ensidiga har jag bara själv. Jag blandar aldrig två låtar i samma plastficka, detta för att jag lätt ska kunna flytta en låt mellan olika pärmar utan att dra i/ur pappren ur fickorna. Det går åt många plastfickor. Den tredje sidan, om det finns en sådan, tejpar jag fast med sida två så jag kan vika ut den på notstället.

Får några av er rysningar när jag skriver om plastfickor? Jag vet att några får det nämligen, är det så att jag har en låt där jag behöver skriva mycket stöd i noten, då drar jag ur den vid övning och kluddar på. Alternativt att jag har dem i sådan platsfickor som är mer öppnade. Riktigt långa noter har jag i sådana öppningsbara platsfickor. Fast ljuset kanske gör så att det blänker på noterna lite då och då så går det oftast att rätta till med vinkeln på notstället och jag lovar - jag är mest som alltid snabbast fram med mina noter på övningarna. ;-) 


Den här andra pärmen, "Akutella låtar" har tillkommit under året faktiskt, det är låtar som vi inte spelar jämt och ständigt men ibland, de som inte blev konsertklara också. Innan låtarna är bestämda för terminen tar jag med båda pärmarna på övningarna, kanske man vill plocka upp en gammal goding från ifjol? Här sitter också, längst fram, mina absoluta favoriter som jag vill spela och underhålla genom tid.

När jag känner att det var himla länge sedan jag spelade en låt åker de in i arkivet. Mitt arkiv ser ut så här: 

S är helt klart det mest populära låt-namnet för blockflöjtisten med alla Sonater. Det var en tunnare pärm först men fick snabbt bytas ut till en normal-bred. Pärmen A-D börjar svämma över så den ska jag dela upp inom kort. Jag sorterar in noterna efter låt-namn (kommer aldrig ihåg kompositören), ibland blir det dock efter kompositören, beroende på vad vi kallat låten på övningarna. Det här är det systemet jag tyckt fungerat bäst för mig och mina pappersnoter, har jag flera ex av samma not försöker jag sätta dem tillsammans. Här vet jag också att blockflöjtspedagogerna behöver ha ett större arkiv, och de flesta verkar arbeta med mappar? Finns det någon pedagog som vill skriva en liknande artikel med era mängder på noter? =)

Mina tunnare häften och böcker sorterar jag in i tidskriftssamlare så här:

110% inspirerad av Sarah Jefferys youtube. Den gula pärmen där i hörnet - det är min allra första ensemblepärm som jag valt att behålla i original så gott det går, vissa noter har flyttats runt. Övriga ensembler, spelningar, kurser etc har jag sorterat in i A-Ö pärmarna. 

Riktiga böcker sprider ut sig på båda hyllplanen och här är det en salig blandning.


Medvetet struntade jag i att fota alla högar som ligger på notställ, piano, orgel och golvet (ja faktiskt). Jag mår som bäst med lite konstnärligt kaos ändå.

Jag önskar också att jag vore mer digital än vad jag är. Till folkmusiken använder jag min iPad mest, med ljudinspelningar och filmer. Vem vet, kaske hinner jag bygga ett digitalt arkiv i framtiden.

Jag gillar ändå den här mysiga stunden på golvet med platsfickor och not-bläddring, för det går såklart inte att låta bli att spela lite här och där när man sitter och kollar runt bland gamla minnen och fina bitar.

Ny termin! Nu kör vi =) 



Skrivet av: Alexandra Larsson

17 Sep 2024