När världsmusiker kom till Djura

Djura kyrka - en liten, mysig, 1600-talskyrka 1.5 mil söder om Leksand centralort. I byn Djura finns ca 348 bosatta personer och i kyrkan ryms 200 personer. Vi kan konstatera att då skolan levde kvar i Djura med dess ca 80 elever så var kyrkan överfull på skolavslutningarna. Det här är alltså kyrkan som står i en liten by, "mitt i" en korsning, mellan de större orterna i Dalarna. En by och en kyrka som inte alls är känd för sina stora konserter. Men där gömmer sig en fantasisk akustik. Blockflöjt (egentligen alla instrumet) och Djura kyrka går extremt väl ihop.

 

Dessutom, som en lyxvara, är det den kyrka som undertecknad kallar för sin kyrka. Min kyrka. Det är här jag vuxit upp, gjort mina första blockflöjtskonserter och spelat fel.. så många gånger, och spelat rätt, övervunnit en del av min spela-på-scen-rädsla och njutit av den fantastika akustiken med olika intrument och körer. Jag har till och med spelat på den vackra läktarorgeln. Jag känner vart texten är på väg... den här artikeln ska inte handla om varken kyrkan eller mig utan om världsmusiker, och en världsledanade blockflöjtist som gästade Djura Kyrka.

 

Mats Liljefors, konsertmästare och dirigent (bla), bosatte sig under pandemin i sin släktgård i Djura. Med nya kontakter och samspel bland Leksands musiker skapade Mats en liten sommarfestival för klassisk musik så snart restriktionerna för pandemin släppte 2021. I år var det dags för tredje upplagan och med spänning satt vi bybor i Djura och grann-byar och väntade på programmet för att se vad årets festival skulle komma att innehålla.

 

Passar på att slänga in ett TACK till Mats och hans fru som arrangerar festivalen. <3

 

DRA PÅ TRISSOR! 
När festival-programmet kom höll jag på att ramla av stolen. Min kör stod med på finalnumret men det var inte det, onsdagens konsert, jag stirrade på min skärm. På onsdagens konsert skulle vi få lyssna till DAN LAURIN och ANNA PARADISO LAURIN. Jag köpte biljett direkt.

 

 

Trots mina 30 år med blockflöjter så är Dan en blockflöjtist jag bara har hört talats om, och hört på Spotify såklart. Men nu skulle han spela i vår lilla by! I konsertprogrammet stod det: "Dan Laurin är en av vår tids mest omtalade blockflöjtister, berömd i hela världen för sin utpräglade klangmedvetenhet och scennärvaro". Jag tror inte jag behöver beskriva att jag var extremt taggad på den här konserten. Jag var givetvis där först av alla besökare, så tidig att vi fick stå i vapenhuset och vänta undertiden de stämde cembalon. Jag valde en plats näst längst fram, runt omkring mig satt blockflöjtsvänner från alla mina spelgrupper, lika laddade som jag. Kyrkan blev knökfull!

 

Direkt skyndande jag mig att smyg-fota Dans flöjter som låg framme, så spännande! Min spelvän en bit bort såg att jag tog ett kort och sa snabbt: "Skicka den till mig Alex" Vi var så taggade allihop! 

 

Dan och Anna kommer ut på scenen och Dan drar igång konserten med extranumret! En fantasktisk spontanare som fick öppna upp kvällen. Sedan fick vi lyssna till Leonardo Leo (1694-1744), Johan Helmich Roman (1694-1758), Georg Philipp Telemann (1681-1767), Joseph-Nicolas-Pancrace Royer (1705-1755) och Olof Åhlström (1756-1835). Jag fotade och filmade så lite jag kunde, jag ville bara vara där i musiken, i tonerna och i akustiken. Konserten var MAGISK.

Hur både Dan och Anna trollar med styckena och hur de fyller upp med improvisation och ornament. Samspelet mellan blockflöjten och cembalon. FANTASTISKT. Jag gillar inte ens cembalo, eller innan den här konserten gillade jag inte cembalo, nu gör jag det. Anna nämnde i eftersnacken att hon hörde lite populärmusik i någon utsmyckning, var det ping-pong-sången som smög sig in? Vackert och så klockrent, som om att den var skriven på 1700-talet. Dan svarar att han fick feeling och att vad som helst kan smyga sig in då.

 

Vilka proffs!

Utan tvekan - sommarens bästa konsert! 

 

TACK TACK TACK Dan och Anna för att ni planerade in den här konserten i ert sommarprogram. TACK TACK TACK Anna, för att du flög till Sveige på natten, trots att du knappt fick sova. TACK TACK TACK Dan, för att ni lastade cembalon och alla flöjter i skåpbilen och gasade upp till Dalarna. TACK TACK TACK för att ni känner Mats och kom upp till vår lilla by. 

 

Källor:

Musik i Djura

Leksands Kommun

Djura kyrka

Konsertprogram

 

 

Text: Alexandra Larsson

6 Oct 2023