Egentligen måste vi börja med att beskriva Djura. En liten by söder om Leksand i Dalarna med strax under 400 bofasta. Kyrkan i byn står i centrum och här firades bland annat skolavslutningarna med pompa och ståt, då var den lilla kyrkan alltid överfull. Överfull är den även under vissa gudstjänster och vid musiktillställningar (se bild ovan). Nu är byskolan nedlagd och pandemin förbjuder större samlingar i kyrkan - men en blockflöjtsensemble på 8 (ÅTTA! red anm.) personer - det kan byn fortfarande stolt presentera. Även om vi nu åker in från andra byar runt om i Leksand (och grannkommuner) för att spela i församlingshemmet så är det i lilla Djura som Sacra Obstinata har sin hemmaarena och start-up. Och kyrkan - den tar upp blockflöjternas ljud på ett exemplariskt sätt.
- Hej Sacra Obstinata, vilka är ni?
Vi är ett gäng entusiaster på olika nivå som spelar tillsammans ungefär en gång i månaden (när vi inte har en pandemi). Gruppen består av (i bokstavsordning): Anders Liljas, Ann-Sofie Rönnegård, Eva Kristenson, Karin Byström, Lotta Eriksson, Mimmi Sparf, Sparf Alexandra Larsson, Ulf Skagerstam. Vi sträcker oss från 35-isch till glada pensionärer, och som ni ser på namnen så täcker vi även upp några släktband.
- Hur började ni spela tillsammans?
Det började för över tio år sedan med att jag (Eva), som Kantor i Djura kyrka, ville ha lite extra musik på gudstjänsten (när inte körerna deltog). Några av mina gamla blockflöjtselever från Djura skola ställde upp och så var det igång och utökades med fler medlemmar allt eftersom.
- Vad är er styrka som grupp?
Vi spelar på de flesta sorters blockflöjter och eftersom tre (TRE! red anm.) av oss är kantorer har vi tillgång till ackompanjemang på orgel och piano. Ibland har vi spelat en sonat för flöjt och orgel växelvis från läktaren och koret med två flöjtsolister och två organister. Rätt häftigt!! Alla är körsångare eller körledare så vi sjunger mycket, gärna 4-stämmig blandad kör. Så gissa om vi kan variera våra program… Det är nog vår främsta styrka. Liksom att alla övar hemma på egen hand så att det blir ensemblespel direkt. Mycket skratt blir det på övningarna, också bra.
- Vad spelar ni för musik?
Vi spelar och sjunger klassisk musik, folkmusik, kyrkomusik, egna arr. och lite "poppigare" musik när det passar. Vi framträder mest i kyrkliga sammanhang (då alla är kyrkligt engagerade på något vis) och på medeltidsmarknaden i Leksand men vi har också spelat Nationalsången på SM i kaninhoppning i Borlänge!!! Repertoaren bestäms av vilket framträdande vi har på g. En gång gjorde vi en notresa till Aulos i Stockholm där alla fick vara med och välja ut låtar. Annars är det jag (Eva) som ledare som inhandlar noter på nätet, efter eget initiativ och förslag från gruppen.
- Vad är era framtidsplaner?
Vi hoppas på att få komma igång och spela ordentligt tillsammans igen… snart… och återuppta vår repertoar och konserter vid olika gudstjänster. Vi brukar alltid spela på sommarens musikgudstjänster, både i Leksand och grannkommuner. Förhoppningsvis kanske vi kan få återses i sommar.
____________________________________
Länkar för att se mer av Sacra Obstinata:
Hornlåt från Ore, Djura Kyrka Feb-20 (Blockflöjter)
Mary's Question, Djura Kyrka Feb-20 (Blockflöjt, Piano och sång)
Foto 1: Gruppledare Evas konsert inför pensionen med Sacra Obstinata, kyrkokör, barn- och ungdomskörer.
Foto 2: Medeltidsmarknad
Rubriken; När int dôm spele då sjung dôm - såklart på byns mål. (När de inte spelar så sjunger de)
Text: Eva Kristensson & Alexandra Larsson
Andra inlägg
- Skriv ner dina blockflöjtsmål.
- Sorteringen i not-hyllan
- Den perfekta examenspresenten.
- Blockflöjtsfrossan 2023
- Blockflöjt Sverige flyttar hit - VÄLKOMNA!
- Blandade fakta om svenska flöjter - Spelpipor
- Blandade fakta om blockflöjten mm
- Blockflöjten tog hobbysar till Norge
- Glimåkra blockflöjtsdagar 2023
- När världsmusiker kom till Djura