Monika Roboz ber blockflöjtisterna i ensemblen att ta upp sina altflöjter, ställa sig stadigt med vikten bra fördelat över fötterna och med stabil hållning i överkroppen. Ofta startar det med F-dur skala och avslutas med någon riktig krånglig drill i pianogrepp. Med värme och finess guidar Monika sin ensemble genom uppvärmningen.
Musikkonservatoriet* i Falun är Monikas arbetsplats sedan en tid tillbaka, här undervisar hon idag i musikhistoria samtidigt som hon skriver kurslitteratur i ämnet. Detta sker i ett nära samarbete med AnnaKarin Hagegård som arbetat som ämneslärare före Monika. Men resan på konservatoriet börjar långt innan. När Monika kom till Falun 1988 fick hon ta över blockflöjtslärartjänsten på konservatoriet efter Gerd Holmgren. Tillsammans bildade de en ensemble, Monika berättar: Vi bildade då en ensemble tillsammans med Marit Nordin och två gemensamma elever och gav många konserter i Dalarna. Kvintetten blev en kvartett parallellt med att vi hade en ”elev-lärarensemble” tillsammans på konservatoriet i Falun. Som mest var vi 20 deltagare och hade flera konserter. Kvartetten blev en trio som blev en duo - som fortsatte med framför allt sommarkonserter runt om i Dalarna. Hela tiden ”roterade" våra yngre och äldre elever (från Falun, Borlänge, Leksand) med våra alltmer stadiga vuxna amatörer som glatt anslöt sig till vår ensemble. Idag är kärntruppen kvar, ca. 8 deltagare, men p.g.a. corona har vi inte kunnat spela på länge, tyvärr!
Av egen erfarenhet vet undertecknad att ensemblen med de roterande äldre och yngre eleverna är en salig blandning av härliga människor. Jag frågar Monika hur hon får ihop en grupp med så olika individer. Några är unga studenter, några är hobby-spelare och en del sitter där med en lång och gedigen blockflöjtskarriär still going. Monika svarar, Tack vare engagerade kollegor har vi stöttat varandra och bara sett fördelar med att föra samman äldre och yngre blockflöjtister, just för att inspirera och få förebilder i musiken. Att flera vuxna amatörer anslutit sig och inte velat sluta har varit bonus! Jag har märkt att dynamiken som uppstår i en sådan åldersblandad grupp är fantastisk och helt unik. Det är musiken och kärleken till instrumentet som för alla samman - från 14 år upp till 80!
När gruppen spelat igenom renässans-stycket tittar Monika fundersamt sig omkring, och känner efter i kroppen. Har gruppen rätt tempo? Hon lägger ifrån sig flöjten och nynnar melodin samtidigt som hon dansar tidsenliga danssteg. Det är nämligen så att barock- och renässansmusik står på favoritlistan och när gruppen spelar upp stycket förgylls konserten med att Monika lär ut dansstegen till frivilliga i publiken.
Monika skriver: Jag har många fantastiska minnen, framför allt från när jag spelat tillsammans med andra i olika sammanhang, studietiden och kurser jag varit på och träffat andra blockflöjtister. Engagemanget i Svenska Blockflöjtsförbundet (red anm. Monika hänvisar här till det tidigare förbundet) som var mycket aktivt under ganska många år, bidrog till att man lärde känna väldigt många (nästan alla!) som spelade blockflöjt. Men också alla elever jag träffat och den glädje jag känner när jag ser eller hör om hur bra det går för dem i sitt musicerande. Alla är så duktiga!
Bra förebilder för blockflöjten, konserter, lärare och kurser kan lyfta blockflöjten och få fler till att lockas spela blockflöjt menar Monika. Att välja blockflöjten som en yrkeskarriär måste vara varje blockflöjtist egna val. Många blockflöjtister väljer att kombinera musikerkarriären med lärarjobb. Monika själv är även krukmakare och driver sitt krukmakeri med sin man. Har ni vägarna för vackra Sundborn, utanför Falun, kan ni besöka Monikas sommarbutik i Sundbornby - ett stenkast från Carl Larsson-gården.
____________________________________
Foto: Medeltidskonsert i Sundborns kyrka 2012. Medverkande var även barnkörerna i kyrkan ledda av Beatrice Paping och Kuriosakören från Stockholm. Monika och hennes studenter på konservatoriet har samarbetat med Kuriosakören flera gånger, bland annat under medeltidsveckorna på Gotland.
*Musikkonservatoriet Falun är en högskoleförberedande gymnasial och eftergymnasial utbildning. Skolan har riksintag, vilket betyder att vi har elever från hela landet. Det är en tuff utmaning att som 16-åring flytta hemifrån och klara av att bo själv och att studera musik på hög nivå. Eleverna är väldigt målinriktade och i stort sett alla går vidare på högre utbildningar i Sverige eller utomlands. Konservatoriet har klassisk inriktning och även jazz - och folkmusiklinje samt en kompositionslinje.
Andra inlägg
- Generad? publik som skrattar gott
- Skriv ner dina blockflöjtsmål.
- Sorteringen i not-hyllan
- Den perfekta examenspresenten.
- Blockflöjtsfrossan 2023
- Blockflöjt Sverige flyttar hit - VÄLKOMNA!
- Blandade fakta om svenska flöjter - Spelpipor
- Blandade fakta om blockflöjten mm
- Blockflöjten tog hobbysar till Norge
- Glimåkra blockflöjtsdagar 2023