För dig som är intresserad av att åka på sommarkurs, här kommer tre deltagarporträtt från sommarens upplaga av Glimåkra Blockflöjtsdagar.
Hedda Martén, 15 år från strax utanför Göteborg, hade goda förväntningar inför årets läger. Hon började spela blockflöjt för 8 år sedan när hela klassen fick pröva på, och hon tyckte snabbt att det var något hon ville fortsätta med. Martén har varit med på ”Glimåkralägret” många gånger innan, och har alltid haft väldigt roligt. En av de bästa grejerna med lägret är att man får lära känna och umgås med så många nya vänner utanför ens normala kretsar från hemtrakten, förklarar hon. Det är trevligt att träffa alla människorna som varit med förra året och höra allt som hänt i deras liv under tiden.
En annan av de bästa grejerna med Glimåkra Blockflöjtsdagar är att man blir väldigt motiverad att spela och bli bättre på flöjten eftersom alla andra är så motiverade också. ”Vid slutet av Glimåkralägret är det såklart skönt att komma hem, men jag längtar omedelbart tills nästa läger. Man ångrar aldrig att man åker hit” säger Martén.
Signe Lundström är också 15 år gammal, och är från Ystadstrakten. När hon var liten blev hon av en händelse väldigt sugen på att spela blockflöjt, och började spela på egen hand tillochmed innan hon fick börja på kulturskolan. Nu har hon spelat i 7 år och är här på sitt andra Glimåkraläger. Bland det bästa med lägret är såklart att lära känna alla nya människor, instämmer Lundström. Hon har umgåtts med flera från hennes egna ensemble såväl som människor från andra delar av landet. ”Det är ofattbart hur snabbt man lär känna folk här, framför allt när man har något gemensamt att prata om, typ som [musikalen] Hamilton eller en jobbig stämma man spelar tillsammans på flöjten”, berättar Lundström. Hon fortsätter med att berätta hur hon var plågad förra året av en besvärlig basstämma på ett stycke, men även det hade sina fördelar, just eftersom hon tillslut blev bättre på basstämman och hon kunde som sagt öva den tillsammans med nya vänner med samma stämma.
Betty Abraham från Lund är 18 år gammal och har spelat i 9 år, men detta är första gången hon är med på Glimåkra Blockflöjtsdagar. ”Det har alltid varit något i vägen som gjort så jag inte kunnat, men nu är jag glad att jag äntligen fått uppleva vad alla mina kompisar i ensemblen alltid snackar om”, förklarar hon. Abraham ville ursprungligen spela piano, men kom inte in på kulturskolan med pianot. Istället fick hon plats på blockflöjten, vilket var så pass roligt att hon tackade nej till att börja på piano när en ledig plats dök upp. Hennes första intryck av Glimåkralägret var en liten chock över hur mycket alla verkade känna varandra, medan hon själv inte kände många fler än de från hennes egen ensemble. ”Men chocken lindrades av hur snabbt man liksom kom in i ”gänget”, det tog inte så lång tid innan folk betraktade en som om man varit med i fem år.” Bland det roligaste med Glimåkra är hur snabbt man lär sig ett stycke, tycker Abraham. Hon berättar hur ett stycke som annars skulle ta flera månader att bli bra på bemästrar en ensemble här på bara ett par dagar. ”En annan bra grej är hur otroligt mycket god mat man får här, det är nästan det bästa med Glimåkra” skrattar Betty Abraham. ”Jag förstår verkligen vad resten av min Lunda-ensemble babblar om.”
Reporter och skribent: Lukas Öreberg
Glimåkra Folkhögskola, 2021
Andra inlägg
- Skriv ner dina blockflöjtsmål.
- Sorteringen i not-hyllan
- Den perfekta examenspresenten.
- Blockflöjtsfrossan 2023
- Blockflöjt Sverige flyttar hit - VÄLKOMNA!
- Blandade fakta om svenska flöjter - Spelpipor
- Blandade fakta om blockflöjten mm
- Blockflöjten tog hobbysar till Norge
- Glimåkra blockflöjtsdagar 2023
- När världsmusiker kom till Djura