2024

RSS

Skriv ner dina blockflöjtsmål.

18 Sep 2024

I min vardag som företagare pratar man mycket om mål och visioner, delmål och SMARTH:a mål. Det här jag även använt mig av i mitt muciserande, i mitt blockflöjtspel. Sedan jag började forma mer tydliga mål - och skriva ner dem - så upplever jag att min utveckling har tagit flera stora steg snabbare. Så här kommer mitt tips till dig! Skriv ner dina mål.

Googlar man "Skriva ner dina mål" så kommer det flera artiklar på ämnet och många tar upp den stora undersökningen som gjordes på Harvard University, där man tog reda på att endast 3% av en grupp studenter skrev ned sina mål ordenligt. Undersökningen visade 10 år senare att den här 3% stora gruppen tjänade 10 gånger mer än den övriga gruppen tillsammans. (Källa: https://foretagsforumet.se/fordelar-med-att-skriva-ner-sina-mal/ ). 

 

Den här bilden är från en konsert 2019, precis innan pandemin bröt ut, då var mitt mål att överleva en konsert. Jag höll på att inte gå in i kyrkan innan konserten - jag hade nämligen ett solo och en sopranstämma. Men jag överlevde! Att vi körde två konserter samma dag, det var en mycket bra grej för att övervinna nervositeten. Detta är efter första konserten i Siljansnäs kyrka.


Att sätta uppp SMARTAH mål, ett SMARTH mål ska kunna uppfylla de här delarna:

Specifikt - du ska förstå målet och slutresultatet.
Mätbart - du skall kunna jämföra starten med slutresultatet tex genom att spela in en film på start- och slutläge som du kan jämföra med, eller kankse ta tid för att öka tempot.
Accepterat - är det något du verkligen KAN och VILL nå upp till?
Realistiskt - kommer du ha möjlighet att nå upp till det här målet under den tiden du bestämmer?
Tidsatt - när skall målet vara uppnått?
Hållbart - gör en actionplan som är hållbar! Det är inte rimligt att behöva öva 24/7 tex. lagoma doser. Behöver man köra långt till sin övning är också en aspekt, bensinpengar och miljö kan vägas in i den här punkten.

Jag försöker alltid tänka att mina mål ska vara SMARTAH. Mina drömmar och visioner dock, de kan sväva iväg big time! =) 

Mitt mål förrra läsåret var att få till en jubileumskonsert. Ja, jag bad självmant om att få spela konsert. Bara den resan sedan 2019! En jubiluemskonsert för att jag varit den ständiga eleven på Kulturskolan i Leksand i 30 år. Jag var bra pirrig när jag tog upp min idé med Marit (ledare). Hon ska ja(!), rektorn sa jag och där stod vi sen i Maj, på scenen med en ren blockflöjtskonsert, med alla skolans blockflöjtselever (alla syns inte på den här bilden) och inlådand konstrabasist för komp. Vi beslutade att ha mysig konsert med bara ett solostycke var, jag brände av en Telemann som jag jobbat med under året och resten var våra riktiga favoritlåtar. Hur kul som helst! 


Nu måste vi fira alla redan uppnådda mål, vi kan fira att detta är bloggens 61 inlägg! Och att terminen tuffar igång. Det gör vi genom att bjuda på en Mål-karta som du kan skriva ut och använda till att skapa dina mål. Gör den till din. <3

Mål-kartan hittar du i Facebookgruppen: Blockflöjt i Sverige eller mejla mig på [email protected]

LYCKA TILL! 

Skrivet av: Alexandra Larsson



På scenen från vänster: Alexandra Larsson, Nils Björkman, Johanna Bergman, Lovisa Friman, Marit Nordin, Anders Olsson.

Sorteringen i not-hyllan

17 Sep 2024

Terminstart, jag älskar terminstart! 
Jag har skrivit om det förut och jag älskar det fortfarande, spänningen med hur terminen ska se ut, vilka låtar som vi ska arbeta med på både solo-lektioner och i ensemblarna. Vilka utmaningar man kommer fastna på och vad som kommer funka smidigt med förra årets arbete i bagaget.

Jag hoppas verkligen att du känner att terminstarten är en peppig period oavsett om du är elev eller pedagog. Vad hittar du på för kul den här terminen?

Nu är vi igång! 

I helgen tog jag min låt-lista som vi fått fint utskrivet av vår ensembleledare Monika. Jag spred ut mig på golvet för att plocka iordning noterna på listan. Här kände jag att ni kan få följa med, jag upplever ändå att det vassaste i min blockflöjtskarriär är just det, ordning och reda på noterna. 

 

 

Jag har en pärm som råkar heta "Konsertpärm" det är den jag har under terminen med alla mina aktuellaste noter. På slutet av terminen så sitter konsert-programmens noter i turordning i pärmen. Låtar som inte blev konsertklara eller inte med i program åker ur till en annan pärm. Jag spar också alla konsertprogram - och har alltid gjort =)

Nu behöver jag alltså sortera om och fylla på pärmen inför den nya terminen.

De nya låtarna jag fått för den här terminen sätter jag in i plastfickor, noterna är oftast 1-2 eller 3 sidor, två sidor: då sätter jag dem som uppslag i plastfickorna, ensidiga har jag bara själv. Jag blandar aldrig två låtar i samma plastficka, detta för att jag lätt ska kunna flytta en låt mellan olika pärmar utan att dra i/ur pappren ur fickorna. Det går åt många plastfickor. Den tredje sidan, om det finns en sådan, tejpar jag fast med sida två så jag kan vika ut den på notstället.

Får några av er rysningar när jag skriver om plastfickor? Jag vet att några får det nämligen, är det så att jag har en låt där jag behöver skriva mycket stöd i noten, då drar jag ur den vid övning och kluddar på. Alternativt att jag har dem i sådan platsfickor som är mer öppnade. Riktigt långa noter har jag i sådana öppningsbara platsfickor. Fast ljuset kanske gör så att det blänker på noterna lite då och då så går det oftast att rätta till med vinkeln på notstället och jag lovar - jag är mest som alltid snabbast fram med mina noter på övningarna. ;-) 


Den här andra pärmen, "Akutella låtar" har tillkommit under året faktiskt, det är låtar som vi inte spelar jämt och ständigt men ibland, de som inte blev konsertklara också. Innan låtarna är bestämda för terminen tar jag med båda pärmarna på övningarna, kanske man vill plocka upp en gammal goding från ifjol? Här sitter också, längst fram, mina absoluta favoriter som jag vill spela och underhålla genom tid.

När jag känner att det var himla länge sedan jag spelade en låt åker de in i arkivet. Mitt arkiv ser ut så här: 

S är helt klart det mest populära låt-namnet för blockflöjtisten med alla Sonater. Det var en tunnare pärm först men fick snabbt bytas ut till en normal-bred. Pärmen A-D börjar svämma över så den ska jag dela upp inom kort. Jag sorterar in noterna efter låt-namn (kommer aldrig ihåg kompositören), ibland blir det dock efter kompositören, beroende på vad vi kallat låten på övningarna. Det här är det systemet jag tyckt fungerat bäst för mig och mina pappersnoter, har jag flera ex av samma not försöker jag sätta dem tillsammans. Här vet jag också att blockflöjtspedagogerna behöver ha ett större arkiv, och de flesta verkar arbeta med mappar? Finns det någon pedagog som vill skriva en liknande artikel med era mängder på noter? =)

Mina tunnare häften och böcker sorterar jag in i tidskriftssamlare så här:

110% inspirerad av Sarah Jefferys youtube. Den gula pärmen där i hörnet - det är min allra första ensemblepärm som jag valt att behålla i original så gott det går, vissa noter har flyttats runt. Övriga ensembler, spelningar, kurser etc har jag sorterat in i A-Ö pärmarna. 

Riktiga böcker sprider ut sig på båda hyllplanen och här är det en salig blandning.


Medvetet struntade jag i att fota alla högar som ligger på notställ, piano, orgel och golvet (ja faktiskt). Jag mår som bäst med lite konstnärligt kaos ändå.

Jag önskar också att jag vore mer digital än vad jag är. Till folkmusiken använder jag min iPad mest, med ljudinspelningar och filmer. Vem vet, kaske hinner jag bygga ett digitalt arkiv i framtiden.

Jag gillar ändå den här mysiga stunden på golvet med platsfickor och not-bläddring, för det går såklart inte att låta bli att spela lite här och där när man sitter och kollar runt bland gamla minnen och fina bitar.

Ny termin! Nu kör vi =) 



Skrivet av: Alexandra Larsson

Den perfekta examenspresenten.

25 Aug 2024

Jag ser mig omkring i lokalen på Ingesund och där bland vimlet kommer Edvard tillsammans med sin flickvän. De pratar och är inne i en lättsam diskussion, de ler mot varandra och sedan tittar de ut över folksamlingen för att kunna kryssa smidigt genom folket utan att stöta i varken folk eller flöjter. Vilka är det här undrar jag nyfiket och blockflöjtsfrossan fortsätter genom sitt program, då och då ser jag Edvard och Alicia som jag får lära mig att paret heter. Innan vi skiljs åt efter avslutningen på frossan letar jag mig upp till Edvard (jag ser inte Alicia just då) och frågar efter kontaktuppgifterna - får jag skriva om dig på Blockflöjt Sverige?

Nu ska vi alltså få lära känna Edvard Thörnros, en blockflöjtist som hoppar på varenda möjlighet som fås. Redan innan prova på-dagen på kulturskolan visste Edvard att det var blockflöjten som intresset fallit för. Han drog igång spelandet direkt och glädjen i att kunna ta ton har fått Edvard att hålla fast vid instrumentet genom hela livet. Efter grundskolan blev det folkis (Folkhögskola) för Edvard, han övade 4 timmar om dagen och omgav sig med människor inom musik och med samma intressen, solospel blandades med band och ensembler. Snart förstod Edvard att det fanns utmaningar med att arbeta med blockflöjt och därför tog han beslutet att plugga vidare, eller som han själv skriver i vår konversation ”han passade på att plugga till civilingenjör medan han hade chansen”. Efter examen spred sig hans musikkunskaper genom rekryteringsprocessen och genom att få etiketten ”Kyrkomusikern” så fick han sin första ingenjörs-anställning.

Edvard är en driftig hobbyist, han försöker få blockflöjts-vänner att ses på fredagar för ensemblespel, han bor tillsammans med flickvännen Alicia som driver eget bolag och tillsammans spelar de så fort de får chansen. Telemanns kanons är en av favoriterna att spela.

På frossan i November, så ser jag Edvard och Alicia stå vid byggarens Bodils bord i bygg-rummet. Med noggrannhet och känsla testar Edvard flöjt efter flöjt, det här måste jag komma ihåg till artikeln tänker jag. Och jag frågar Edvard: Har du någon drömflöjt?

”Under 2022 insåg jag att jag snart skulle ta examen och att jag därför behövde en bra examenspresent. Några år innan hade jag skänkt/lånat/gett bort min buxbomsalt som jag aldrig riktigt blivit kompis med till en god vän under Norrköpings Folkmusikfestival (därför borde man gå på Norrköpings Folkmusikfestival - man kanske får en flöjt). Därför tänkte jag att jag skulle införskaffa mig en riktigt bra högstämd altblockflöjt – kanske till och med en handgjord. Jag fundera på att åka till Norge eller Tyskland för att köpa en, men sen insåg jag att det skulle finnas flöjtbyggare på flöjtfrossan och då var det ju mycket enklare att åka dit.

Jag tittade och spelade en del på dom flöjterna som låg där men jag gillade verkligen ljudet av Bodil Diesens Steenbergen altblockflöjter i hz = 442. Trots jag provade fem andra av Bodils altar i samma modell kände jag att #18 var min flöjtfrände. Den har en klang som påminner om skog och jag själv älskar skogen.

Jag tvivlade ett tag men i slutändan kom jag fram till om inte nu – när?

Efter att ha spelat in flöjten måste jag säga att den är helt magisk. I mina år som blockflöjtist har jag spelat på många flöjter - vissa bättre än andra - men den här flöjten tycker iallafall jag är i toppen. Ljudet tycker jag är väldigt behagligt och passar väldigt bra i folkmusikensembler där jag spelar ganska mycket nu förtiden. Flöjten i sig strålar karaktär på alla sätt och den är så otroligt följsam och responsiv”.

Undertecknad filosoferar, vilket drömläge, att få spela igenom och välja sin egna handbyggda blockflöjt. Efter så många år av musik, studier, tentor och uppsatser i både musik och ingenjörs-utbildningen och dessutom landa sin första anställning inom kort tid. Då ska man verkligen köpa en handbygd blockflöjt till sig själv. För oss blockflöjts-tokiga är det en examenspresent av rang. Och som vi nämnt tidigare i en artikel här på Blockflöjt Sverige, visst är det så att det är blockflöjten som väljer dig. Nu har ni varandra. Vi ser fram emot att få lyssna på ert samspel framöver!

 


Text: Alexandra Larsson

Bilder: Edvard Thörnros

Blockflöjtsfrossan 2023

4 May 2024

Jag har en mapp på min dator, den heter Foton Frossan-23, och just idag satt jag mig vid datorn för att kika igenom alla bilder. Vilka härliga minnen som kommer till en, från mängden med Paetzold-flöjter som var på plats, till alla blockflöjtister unga som äldre, alla våra idoler och proffs, till högen med papptallrikar de dukade upp vid luncherna och de utspridda frukterna för mellis. Men vi tar det lite mer från början. 

För mig var den här oktoberhelgen lite inklämd i ett ganska hektiskt schema och det kändes skönt att få komma iväg en sväng och bara vara blockflöjts-nördig för en helg. Dessutom var jag extremt pepp på att få lyssna till Woodpeckers, både deras workshop och konsert. En kvartet jag skrivit om tidigare här i bloggen. Att Dan Laurin och fru Anna, som jag också skrivit om i bloggen också skulle finnas på plats för Masterclasses - det gjorde ju förväntingarna för helgen ännu större. Och sen var det den där basstämman på kontrabasen som jag blivit tillfrågad att öva in och spela i stora ensemblen, den... borde jag kanske ha övat lite mer på. 

Tidigt på lördagsmorgonen möttes jag och Johanna upp för att ta oss ner till Ingesund. Johanna Bergman som åkte tillbaka till sitt universitet där hon ganska nyligen slutfört utbildingen till blockflöjtspedagog, under frossan skulle hon undervisa i folkmusik. Jag spelar fortfarande på låtarna Johanna lärde ut på gehör. Tröagubbens - "Hej" - den sitter som berget.

Nog var det lite pirr i luften när man kom fram till universitetet, arrangörerna arbetade noga med de sista delarna och alla deltagare började ramla in en efter en, och så var det det där med SJ. Ett tåg kom inte hela vägen fram i tid och på det tåget satt flera av deltagarna, även pedagoger och föreläsare. Välkomstanförandet drog igång med prat och musik och vilket nummer vi fick höra! Blockflöjt Skåne körde en superkul tolkning av Zungenbrecher på bara basarnas munstycken. Det kan du lyssa på här

Nu kom man till det här svåra valet, enligt mig, till viket rum skulle man gå här näst? Det fanns så mycket att välja på. Arrangörerna hade satt ihop grupper och det avgörde när man skulle vara i övningsrummen för spel. Men sedan fanns det så mycket mer! Jag valde att stanna kvar i stora salen för att lyssna på Woodpeckers föreläsning - och precis när de skulle dra igång så kom de sista deltagarna fram från det stillastående tåget. Vilken tur! 

 

 

Sedan rullade dagarna på så himla fort! Det varvades blockflöjts-snack med spel och mat. Undertecknad hade också favoritplatser hos blockflöjtsbyggarna och Fredmans Musik som var på plats med nya flöjter. Vilket hantverkt och så intressanta samtal. 

 

 

Det är med en lite sorg jag ändå inser att jag inte alls han med att se någon Masterclass, men jag hörde minsann att det spelades otroligt vacker musik där inne. Lördagskvällen avslutades med en välbesökt konsert:

Anna och Dan Laurin

Woodpeckers: Caroline Eidsten Dahl, Katarina Widell, Pernille Petersen, Kate Hearne. 

 

 

Söndagen avslutades med en stor konsert med alla deltagare och sedan, massa gruppfoton, kramar och Vi ses snart igen! 

 

Och det största av TACK vill alla vi deltagare skicka till arrangörerna - styrelsen i Svenska Blockflöjtsförbundet. TACK för att ni arrangerade denna roliga helg! 

 

VI SES SNART IGEN!

 

 

 

Blockflöjt Sverige flyttar hit - VÄLKOMNA!

6 Feb 2024

2024 och Blockflöjt Sverige´s blogg har fått äran att flytta till nytt domän och nytt rum, det är vi så tacksamma för. I skrivande stund (februari) så pågår den stora flytten för fullt, alla inlägg från den tidigare hemsidan skall flyttas över till den nya, med bilder och texter så tar det en hel del tid. Men vi jobbar på. Den som väntar på något gott...

Det är såklart årets stora nyhet!

Att vi får flytta in på Blockflöljtsförbundets hemsida. Det är verkligen en nyp-mig-i-armen-känsla. Jag tackar ödmjukast för förtroendet!

Men jag lever också fortfarande på lyckoruset efter luciahelgen. Min absoluta favorithelg och favoritmusik. I år fick jag också göra något som var riktigt stort för mig. Jag fick sitta med i luciabandet på den kulturskolan där jag spelar mina instrumet. Jag var alltså eleven tillsammans med 4 riktiga musiker, bandet bestod av pianist Mikael Boström Eric, kontrabasist Anders Olsson, slagverkare Daniel Korning och två blockflöjtister Johanna Bergman och jag. En riktig dunderkonstellation om du frågar mig. På bilden ovan ser ni oss innan ett av våra lucia-gig, det är pianisten som saknas, jag tror han letade efter noter vid fototillfället... =). 

Vårterminen har nu dragit igång och jag hoppas att ni, precis som jag, ser fram emot utmaningar, en del frustration (jag känner mig själv), lycka och success i övningsrum och konsertlokaler. Så rullar snart vårserien igång här på Blockflöjt Sveriges nya blogg!

Kul att du hittat hit! 
Lämna gärna en notering i kommentarerna. 

___________________________
Text: Alexandra Larsson